
Fındık Sütü Faydaları
Bitkisel sütler, her geçen gün artan marka ve ürün çeşitliliği ile beslenme alışkanlıklarımız içinde yerini almaya başladı. Özellikle veganlar, laktoz intoleransı olanlar, süt ve süt ürünü tüketmeyi tercih etmeyenlerin tercihi olan bitkisel sütlerin birçok faydası var.
Sağlığımız korumak için günlük beslenmemize dahil ettiğimiz sütleri seçerken en çok içeriğine dikkat etmemiz gerekiyor. Raflardaki birçok bitkisel sütün içinde raf ömrünü uzatıcı katkı maddeleri, içilmesini daha lezzetli hale getirmek için yapay aromalar ve tatlandırıcı bulunabiliyor. Bunlardan kaçınmak gerek.
Temiz içeriğe sahip bir fındık sütü tüketiyorsanız, size sağlayacağı faydaları şu şekilde sıralayabiliriz:
- Birçok kuruyemiş gibi fındığın içerdiği lif, antioksidanlar, mineraller ve yüksek orandaki doymamış yağ, size enerji verir.
- Fosfor, potasyum, kalsiyum, demir, magnezyum ve çinko içerir; hücre yenilenmesine katkı sağlar.
- Özellikle veganlar için iyi bir kalsiyum kaynağıdır.
- Kolesterol içermez.
- Omega-9 yağ asitleri, kalp ve damar sağlığı açısında faydalıdır.
- Lifli yapısı sayesinde bağırsak sağlığını korur.
- B grubu vitaminler ve folik asit içerir.
Fındık Sütü Kalori ve Besin Değeri
Sütlerin 100 gramlık besin değerleri incelendiğinde fındık sütü, 120 mg kalsiyum değeri ile günde 2 bardak tükettiğinizde günlük ihtiyacınızı karşılamanıza destek olur.
100 gram inek sütü 118 kaloridir ve 7 gram protein ilke 8,3 gram şeker içerir.
100 gram badem sütü 25 kaloridir ve 1 gram protein içerir. Şeker içermez.
100 gram fındık sütü 27 kaloridir ve 0,8 gram protein ile 0,80 gram şeker içerir.
100 gram kaju sütü 50 kaloridir ve 1 gram protein ile 3 gram şeker içerir.
Fındık Sütünü Kimler Tüketebilir?
Bu lezzetli bitkisel sütü herkes keyifle tüketebilir. Fındık sütü, özellikle hayvansal süte karşı hassasiyeti olanlar, laktoz intoleransı olanlar, keçi ve inek sütünü sindirimde güçlük yaşayanlar ve veganlar için idealdir. Her gıda gibi bitkisel sütlerin de dengeli olarak tüketilmesi gerekiyor. Yani daha az kalorili olmaları ve laktozsuz olmaları, tüketiminin sınırsız olacağı anlamına gelmemeli.
Ayrıca badem sütü gibi bitkisel sütlerin bebekler ve çocuklar için uygun olmadığının da altını çizmek gerekiyor. Anne sütü ya da bebekler için özel hazırlanmış gıdalar yerine badem sütü vb. ürünlerin kullanılması, hem yetersiz beslenmeye hem de ilerleyen zamanlarda beslenme kaynaklı başka sorunların yaşanmasına neden olabilir. Çocukların beslenmesiyle ilgili mutlaka uzman bir doktora başvurmak ve önerisi dahilinde farklı besinleri öğünlerine eklemek uygun olacaktır
Evde fındık sütü yapmak istiyorsanız, fındık sütü tarifimizi okuyabilirsiniz.