Fıstık Ezmesi ile Reçel

Fıstık Ezmesi ve Reçel

Yıllardır fıstık ezmesi denilince akla hemen reçelin de gelmesine şaşırmamak lazım. Bu muhteşem ikili birbirinin en iyi ve lezzetli tamamlayacısı. Peki öğünleri keyifli hale getiren bu ikili birlikte nasıl tüketilmeli? Fıstık ezmesi ve reçel arasındaki fark nedir? Ne zaman tüketilmeleri daha sağlıklıdır.

Yer fıstığı ezmesi, protein ve sağlıklı yağlar açısından çok iyi bir bitkisel protein kaynağıdır. Nuts’all Şekersiz Fıstık Ezmesi’nin 100 gramında 27 gram protein bulunmaktadır. Bir Tatlı Kaşığı Kaç Kalori” adlı yazımızda, fıstık ezmesi ve diğer atıştırmalıkların karşılaştırmasına ve besin değerlerine ulaşabilirsiniz.

Şekersiz fıstık ezmesinin 100 gramında 5.8 gram karbonhidrat bulunmakta ve bunun 3.1 gramı, yer fıstığının doğal içeriğinde bulunan şekerden gelmektedir. Oldukça düşük karbonhidrat değerine sahip şekersiz yer fıstığı ezmesini, sabah kahvaltılarınızda ya da antrenmanlarınızdan önce ve sonra yine rafine şeker kullanılmadan üretilen reçel ve marmelatlar ile tatlandırabilirsiniz.

Şeker İlavesiz Reçel

Şeker ilavesiz reçeller, genelde elma suyu konsantresi ile üretilmektedir. Şeker Hanım Reçelleri ve Chiamore Reçelleri markaları da şekersiz üretim yapan markalar arasındadır. Chiamore Çilek Reçeli’nin içeriğinde çilek, elma suyu konsantresi, Chia tohumu ve limon suyu bulunmaktadır. 100 gram reçelde, 60.8 gram şeker ve 63.5 gram karbonhidrat bulunmaktadır. Rafine şeker içermese dahi, meyve şekeri olan fruktozdan gelen şeker, ürünün karbonhidrat değerini yükseltmektedir. 100 gramı 288 kalori olan şekersiz reçel ya da marmelat, sade ve şekersiz fıstık ezmesi ile birlikte tüketilebilecek bir lezzettir.

Fıstık Ezmesi ile Reçel Arasındaki Fark

Fıstık ezmesi ve reçel, birbirinden tamamen farklı besin değerlerine sahip iki gıdadır. Fıstık ezmesi, doğası gereği protein, lif ve yüksek sağlıklı yağ oranına sahiptir. Reçeller ise meyvelerden yapılan ve içinde rafine şeker ya da elma suyu konsantresi gibi fruktoz kaynaklı şeker bulunan gıdalardır. Yani fıstık ezmesi ile reçel arasındaki fark, temelde içerdikleri protein, yağ, lif ve şeker oranlarındaki büyük ayrımdan kaynaklanır. Özellikle Amerika’dan çok yaygın olarak tüketilen fıstık ezmesi ve reçel, ülkemizde de yavaş yavaş yaygınlaşmakta ve günlük beslenmede yer almaya başlamaktadır. Her gıdada olduğu gibi reçelleri de, ölçülü bir şekilde beslenmemize dahil ederek hem lezzetli hem renkli öğünler yaratabiliriz.

Fıstık ezmeli ve reçelli Fransız Tostu tarifimizi, Nuts’all Crunchy Fıstık Ezmesi ile denemenizi öneririz! 🙂

Merve Ülker

* Bu blogda kullanılan her yazının hakkı saklıdır. İzinsiz kullanılamaz.

Etiketler: