Türk Kahvesi
Türk kahvesi, kendine özgü lezzeti, sunumu ve yapılma şekliyle kültürümüzde bambaşka bir yere sahiptir. “Türk kahvesi” tanımı ise Türkler tarafından bulunan hazırlama tekniğinden kaynaklanmaktadır. Arap Yarımadası’nda kaynatılarak içilmeye başlanan kahve, bu yeni yöntem ile hem lezzetlenmiş hem de aroması belirginleştiği için daha keyifli tüketilmeye başlanmıştır.
Kahvenin tarihçesi oldukça eskiye dayanmaktadır. 1543 yılında Yemen Valisi Özdemir Paşa’nın kahveyi İstanbul’a getirmesi ile başlayan serüven, yeni pişirme tekniği ile 1554 yılında Tahtakale’de açılan kahve dükkanları sayesinde halkla buluşmuş; sanatçıların ve edebiyatçıların uğrak yeri olan kahvehanelerde sevenleri her geçen gün artmıştır.
İstanbul’a gelen seyyah ve tüccarlar da Türk kahvesi ile tanışarak bu lezzetin Avrupa’ya yayılmasını sağlamışlardır.
Kurukahveci Mehmet Efendi
Hiç şüphesiz, bizleri Türk kahvesi ile tanıştıran ise asırlık tecrübesiyle Kurukahveci Mehmet Efendi olmuştur.
1871 yılında, dolaplarda kavurup değirmende öğüttüğü kahveyi halkın tüketimine sunan Kurukahveci Mehmet Efendi’nin Tahmis Sokak’ta bulunan dükkanının önünden geçerken, o mis gibi taze kahve kokusunu içine çekip kahve sırasına girmeyen var mıdır acaba?
İstanbul’un en önemli ve tarihi mekanlarından bir olan bu dükkan, Türk kahvesi kültüründe önemli bir yere sahiptir. 1932 yılından bu yana kullanılan ve usta grafiker İhap Hulusi Bey tarafından çizilen amblem, adeta Türk kahvesinin de sembolü haline gelmiştir.
Türk kahvesi, bizim kültürümüzde bütünleştirici bir role sahiptir. Öyle ki hemen hemen bütün özel anlara eşlik eden kahve ile ilgili birçok gelenek ve atasözü de bulunmaktadır. Dost sohbetlerinden, kız istemeye; uzun dost sohbetlerinden, fallara ve hatta toplantılara eşlik eden Türk kahvesi, günlük yaşantımızın vazgeçilmezidir.
Hazırlanmasından sunumuna kadar özel bir ritüeli olan Türk kahvesinin kültür ve geleneği, 2013 yılı itibariyle ülkemiz adına UNESCO İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Temsili Listesi’ne kaydedilmiştir.
Türk Kahvesi Nasıl Yapılır?
Geleneksel yöntem sevenlerdenseniz, Türk kahvesini cezve ile pişiriyorsunuz demektir. İyi bir Türk kahvesi pişirmek için cezveye kaç fincan Türk Kahvesi hazırlamak istiyorsanız o kadar fincan soğuk su koyun. Her fincan için yaklaşık 6 grama denk gelen 2 çay kaşığı Türk kahvesi ekleyin. Şekerli sevenler de şekeri bu aşamada suya eklemeyi unutmasın.
Kahve, su ve şekeri eklediyseniz cezveyi kaşıkla iyice karıştırın. Sonra kısık ateşte ama hiç karıştırmadan kahveyi pişirmeye başlayın. Kabaran köpüğü fincanlara eşit olarak bölün ve cezvedeki kahveyi biraz daha pişirdikten sonra fincanlara paylaştırın.
Cezve kullanmak yerine Türk kahvesi makinesi ile kahve yapmak isteyenler varsa, artık bu konuda uzman birçok marka olduğunun altını çizmek gerek. Son derece pratik ve lezzetli kahve yapan bu Türk kahvesi makineleri ile yapmanız gereken tek şey, uygulama talimatına göre su, kahve ve arzu ederseniz şekeri hazneye koymak ve makinenizin pişirme süresini beklemek. Kahveniz hazır olduğunda makine sizi sinyali ile uyaracak ve kahveniz taşmadan, en pratik ve köpüklü haliyle içmeye hazır olacak. Bu işin duayeni olan Arzum Okka Türk kahvesi makinesi sayesinde adeta geleneksel yöntem lezzetinde, ağır ateşte pişmiş bol köpüklü kahvenizi keyifle içebilirsiniz.
Türk kahvesi sunumuna en çok eşlik eden lezzet olan lokumun yepyeni bir yorumunu denemek isterseniz, Hindistan cevizi kaplı Züber Loqma‘yı önerebiliriz.
Türk Kahveli Fıstık Ezmesi
Türk kahveli fıstık ezmesi, Nuts’all markasının fıstık ezmelerine geleneksel bir dokunuş yaparak ortaya çıkardığı yüksek proteinli, enerji dolu bir lezzet!
Kurukahveci Mehmet Efendi Türk Kahvesi, bizi canlandıran; enerji veren kafeini ve lezzetli aroması ile fıstık ezmemizle buluştu. Nuts’all Türk kahveli fıstık ezmesi, yüksek kalitedeki yer fıstığının kimyasal işleme tabi tutulmadan ve en doğal yöntemler kullanılarak ezilmesiyle elde edilir. Lif ve protein kaynağı olan yer fıstıklarının en doğal halini, besin değeri kaybolmadan sofranıza kadar getiriyoruz. İster sabah enerjinizi arttırmak için, ister gün içinde kahvenizin yanında ara öğün olarak, ister sporda protein ve yağ yakımını hızlandıracak kafein olarak tercih edebileceğiniz fıstık ezmesi, aynı zamanda uzun süre tok hissetmenizi de sağlayacak harika bir kurtarıcı.
100 gram Türk kahveli fıstık ezmesi 637 kaloridir ve 23,5 gram protein ile 8,6 gram diyet lifi içerir.