Günümüzde kişisel tercihlere göre birçok beslenme tarzı uygulanıyor. Ketojenik, vegan, vejetaryen…

Tüm bu beslenme şekillerinde yiyeceklerimizi seçerken türü kadar içeriğine de dikkat etmemiz gerekiyor.

Gıda sektörü, özellikle trend olarak bilinen beslenme tarzlarına uygun ürün çıkarmakta yarışıyor fakat gerçekten etiketlerde yazan bilgiler doğru ve o tarzın ihtiyaçlarını karşılıyor mu?

Şeytanın avukatlığını yapmak bize düşse de gerçekleri söylemek ve sizi “gıdanın karanlık yüzü” konusunda bilgilendirmek de işimizin en önemli kısımlarından biri.

Ketojenik beslenmeyi çok karmaşık hale getirmeden anlatmamız gerekirse;

Düşük karbonhidrat, yeterli protein, yüksek yağ tüketerek beslenme olarak tanımlayabiliriz.

Bu beslenme tarzında meyvelerden gelen fruktoz da dahil, şekerden uzak durmamız gerekiyor.

Birçok ürünün etiketinde, şeker bilgisi saklanarak sadece karbonhidrat değeri yazılır, karbonhidratın içinde şeker de bulunmaktadır. Bu beslenme tarzında en çok dikkat etmeniz gereken konulardan biri de paketli gıdaların etiketlerini çok iyi analiz etmek.

Peki, fıstık ezmesi ketojenik diyetinize uygun mu?

Cevap: Evet ve hayır

Doğru soru, hangi fıstık ezmesi ketojenik beslenmeye uygun.

Ezme sektörü büyüdükçe, gerek raflar gerekse online satış siteleri onlarca fıstık ezmesi çeşidi ile doldu. Tüketici açısından en zor olan bu kadar ürünü analiz edip, doğru olanı seçmek.

Ketojenik beslenme için tercih etmeniz gereken fıstık ezmesinin 100 gramındaki karbonhidrat- şeker oranın 5-7 seviyelerinde olması gerekir. Şekerden gelen karbonhidrat ne kadar düşükse o kadar doğru ürün demektir.

Ayrıca yağ oranının yüksek olması ve bu yağın, fıstığın kendi yağından gelmesi yani ilave yağ içermemesi gerekmektedir. Birçok ezme ürünü, maliyeti düşürmek ve üretim süreçlerini hızlandırıp, kolaylaştırmak için ilave yağ ile üretilmektedir. Toplam yağ oranı içinde, doymamış yağ oranı yüksek olan ürünleri tercih etmeniz bu nedenle önemlidir.

Örnek olarak Nuts’all Sade Fıstık Ezmesi’ni inceleyelim

Ürünümüz, %100 yer fıstığından oluşmaktadır. İçeriğinde, ilave yağ, kendi yağının üzerine çıkmasını engelleyecek yağ birleştirici, tatlandırıcı, şeker vb. ürünler, koruyucu bulunmuyor.

En önemlisi, hammaddelerimiz kansorejen bir madde olan aflatoksin içermiyor.

100 gram ürün için

Toplam Yağ: 54,7 gr- bunun 45,9 ‘luk kısmı bahsetmiş olduğumuz doymamış yağlardan geliyor.

Karbonhidrat: 5,8 yani ketojenik beslenme için uygun değer aralığında ve bunun 3,10’luk kısmı yer fıstığının kendi şekerinden geliyor.

Protein : 27,2

Diyet lifi : 12,2

Yağ oranı ve protein değeri yüksek fakat karbonhidratı düşük bu ürünümüz ve aynı değerlere sahip Crunchy (parça fıstıklı) fıstık ezmesi ürünümüz, beslenmeniz için uygun değerleri taşıyor

Ketozis, ketojenik diyetin ana hedefi ve vücudunuzun enerji için yağ yakmaya başladığı bir metabolik durumdur. Bunun için günlük karbonhidrat alımınızı düşük tutmanız ve yağ alımınızı artırmanız gereklidir. Ketozise girmek ve sürdürmek için genellikle günlük net karbonhidrat alımının 20-50 gram arasında tutulması önerilmektedir.

Ketojenik beslenmede fıstık ezmesi nasıl tüketilir, fıstık ezmeli pratik ketojenik tarifler nelerdir?

  1. Kavanozdan 😊 En sevdiğimiz doğal haliyle, kaşıklayarak yiyebilirsin. Fıstığın kendine has eşsiz lezzeti başka bir şeye ihtiyaç duymadan yiyebilmenizi sağlayacak.
  2. Düşük karbonhidratlı sebzeleri lezzetlendirerek: Kereviz sapı gibi sebzelere fıstık ezmesi sürerek yemeyi deneyebilirsin. Sebze ve fıstığın lifleri sizi uzun süre tok tutacak
  3. Düşük karbonhidratlı smoothie: Meyve tüketiminin sınırlı olduğu bu diyette yaban mersini hayat kurtarıcı olacaktır. 50 gr yaban mersini, fıstık ezmesi, su ve buz ile harika bir smoothie hazırlayabilirsin.
  4. Kakao ve fıstık ezmesi: Kakaodan gelecek yağ ve lezzet ile sade fıstık ezmesini daha farklı ve tatlı gibi tüketebilirsin.
  5. Peynir ve fıstık ezmesi: Yağlı güzel bir peynire, sade fıstık ezmesini biraz zeytinyağı ve baharatla karıştırıp süsersen muhteşem bir lezzet yaratacaktın
  6. Ketojenik ekmek üzerine sürdüğün fıstık ezmesi doyurucu bir ara öğün olacak

Ketojenik beslenme, başlangıçta karışık gibi görünse de uyguladıkça, yeni tarifler denedikçe zevkli ve lezzetli bir hal alacak.

Basit ve pratik bir beslenme yönetimi de olan ketojenik diyet, vücuttaki yağları enerji olarak kullanarak kilo vermeye destek olur. Kan şekerindeki dalgalanmaları engeller ve vücuttaki inflamasyonu azaltır.

Verdiğimiz pratik tarifler ile ketojenik hayatınızı renklendirebilirsiniz.

Merve Ülker